20.6.2011

Haasteellisia neuleita

Koko kevät kului jossakin ihme kiireessä, jossa ei ollut aikaa tarttua puikkoihin milloinkaan muulloin kuin torstaisin Housen tullessa telkkarista. Nyt kesän puolella on sitten iskenyt hirmuinen neuloosi, jonka toteuttamista tosin rajoittaa kaikki muukin tekeminen, joka on siirtynyt lomalle, jolloin on aikaa vaikka mihin... Näin ollen kirjoista neulomishaasteeni laahaa vähän jälkijunassa, mutta kyllä minä vielä ehdin, varsinkin kun, abivuodesta on tulossa huomattavasti kevyempi kuin nämä edelliset ovat olleet.

Jotta jää hyvä maku suuhun, niin aloitetaan tästä vähemmän nätistä. Kassi nimeltä Leafy Knot Clutch kirjasta Knitting 24/7. Kirja hankittiin oikeastaan, koska pikkusiskoni ihastui siihen ja minua houkutteli oikeastaan vain kannen sukkaohje. Koska niitä sukkakirjoja on kuitenkin hyllyssä vielä neulomattomana turhankin monta, niin tästä kirjasta halusin tehdä jotain muuta, kun se kerta oli mahdollista. Sopivan pikkuiselta työltä vaikutti siis tämä pussukka. Lankahyllykin osoitti tarpeellisuutensa, kun kötevön yleissilmäyksen jälkeen pystyi valkkaamaan langaksi Novita Tahitia, jota oli vanhan projektin jäljiltä sopivasti kaksi kerää.

Neuletiheydessäni taisi olla jotain vikaa, vaikka puikot ja langan paksuus olivat ohjeen mukaiset. Toisen noista kahvoista pitäisi olla todella lyhyt, joka sitten pujotetaan sen pidemmän ja varsinaisen kantokahvan yli. No, kuten kuvasta näkyy niin pituusero on minimaalinen... Lisäksi kahvoja olisi pitänyt vielä kavennusosuuden jälkeen neuloa pidemmäksi, mutta minulla ne olivat suoraan ohjepituiset, joten jätin ne siihen.Itse pitsikuvio on niitä perinteisiä vinoneliön mallisia lehtiä, joita näkee aika usein. Katsotaan ilmaantuuko tälle kassille jotain käyttöä vielä, sillä olen aina halunnut tuollaista pussukkakassia. Lanka ja malli ovat molemmat kivoja, mutta jotenkin tämä yksilö ei sitten kuitenkaan vain iske...
Nämä virallisesti toukokuun haastesukat ovatkin sitten ihan toiselta planeetalta. Jos lankaa voisi syödä, niin nämä sukat söisin heti seuraavana karkkipäivänä! Huono kuva ei tietenkään taaskaan tee näille oikeutta... Malli on Embossed Leaves kirjasta Favorite Socks. Minä, kuten varmaan aika moni muukin, halusin tämän kirjan juuri näiden sukkien takia. Lankana on Koigun Painter's Palette Premium Merino (ymmärrän hyvin miksi yleisesti käytetään lyhennettä KPPPM), johon rakastuin jo heti kaupassa. Ihana semisolidi, joka iski tyttömäiseen minääni ja tuntuu aivan ihanalta.

Ohje vaikutti niin hienolta, että päätin olla muuttelematta sitä mitenkään. Kantapään kohdalla kuitenkin tuli yllätys, sillä lanka käskettiin katkaisemaan, jotta voitaisiin siirtyä puikon verran taaksepäin poimimaan silmukoita kantalapun reunasta. Minä päätin, että kahden langanpään päättely yhden puikon takia ei ole vaivan arvoista ja siksi ohjeesta piti poiketa. Siitä seurasi kuitenkin pieni yllätys. Ohjeessa luki, että kerroksen vaihtumiskohta on keskellä kantapäätä (mikä vaikutti melko älyvapaalta siihen nähden, että juuri olisi pitänyt katkaista lanka siirtymistä varten). Luotin kuitenkin ohjeeseen ja suureksi yllätyksekseni kiilakavennukset käskettiin tehdä ensimmäisen puikon alussa ja neljännen lopussa. Ne siis tulivat keskelle pohjaa. Kilttinä tyttönä tein niin, kunnes kavennusten mentyä ohi tulin siihen tulokseen, että kirjassa on sillä kohden virhe. En kuitenkaan jaksanut purkaa.

Tästä johtuen sukkien pohjassa on nyt tuollainen ihmeellinen pussi. Ne kuitenkin istuvat jalkaan aivan loistavasti! Kuvion vieressä suorana kulkeva sileä neulekin näyttää todella hyvältä. Kaiken kaikkiaan siis varsin onnistunut virhe :D Tällaista kantapäätä voisi kokeilla neuloa jatkossakin. Rakastin näitä sukkia jo ennen kuin sain ne edes puikoilta pois, joten nyt pitää yrittää varjella niitä liialta kulumiselta, vaikka näitä söpöläisiä olisi niin kovin ihana pitää jatkuvasti jalassa!

6 kommenttia:

Judiuni kirjoitti...

Kumma juttu. Mulla on kyseinen kirja ja olen nuo sukat tehnyt pari vuotta sitten. Ohjeessa ei pitäisi olla mitään kummallista ja minä sain kyllä kiilakavennukset oikeille paikoilleen. Langan katkaiseminen kantapäässä on ihan älyvapaa temppu, enkä varmasti ole tehnyt sitä kertaakaan missään sukassa. Tarpeetonta keekoilemista.

Mun silmääni ei satu kohtaa, jossa sanottaisiin, missä kerroksen vaihtumiskohta on. Kavennukset käsketään tekemään ensimmäisen puikon alussa ja toisen puikon lopussa, joten vaihtumiskohta lienee kuvioiden perässä ennen pohjan sileää neuletta, jolloin kiilakavennukset tulevat oikeille paikoilleen. Minä en olisi kyllä neulonut kiltisti sukkaa, jossa kiilakavennukset olisivat pohjassa, vaan tehnyt normaalisti siinä tapauksessa, että kirjassa todella olisi virhe. Sinuna kyllä purkaisin ja korjaisin sukan.

Suosittelen ehdottomasti kirjan toista kaunotarta Waving Lace Socks -ohjetta. :)

Iida kirjoitti...

Minun ohjeessani kyllä on tuo "virhe". Kohdassa Shape Gussets kerroksen 1 ohjeen viimeinen lause on "Round begins at center of heel", minkä minä ainakin tulkitsin niin, että kerros alkaisi sieltä keskeltä. Näin kun ajattelee, niin eihän se oikein järkeen käy, mutta sen siitä saa, kun vain neuloo menemään.

Joka tapauksessa, tuo kavennussauma ei tunnu jalan alla ollenkaan ja sukka istuu jalkaan aivan loistavan hyvin, joten purkamaan en missään nimessä ala. Tämä on ehdottomasti onnistunein virhe koskaan!

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Missään ei ole määrätty miten ukan kiilamuotoilut tulee tehdä. mm.Cat Bordhin sukissa kiilamuotoilut ovat jalkapöydän päällä - ja Leena Siikaniemen sukissa (kirjassa think outside the sox) on myös muotoilut hyvinkin eri tavalla. Toki pussi jalkapohjassa on vähän vapaamuotoinen, mutta aina voi sanoa sen olevan design - ratkaisu :D

Emma kirjoitti...

Upea lanka sukissa, ja hauska muotoilu ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpäs on herkulliset sukat!

Kaisa kirjoitti...

Ihanat sukat!
Minä en ikinä lue sukkaohjeita niin tarkkaan. Posotan vaan menemään vanhalla tutulla tavalla ja jätän kaikki kotkotukset tekemättä.. :)