26.3.2012

Mainetta ja kunniaa

Minut on huomioitu! Jess! Kvaakkuli antoi minulle tällaisen:

Sääntönä on antaa tuo eteenpäin 5 muulle blogille, joilla on alle 200 lukijaa tai ovat muuten vain uusia tai tuntemattomia. En omalta lukulistaltani löytänyt kuin neljä ehdot täyttävää, mutta laitetaanpas heille menemään tunnustus sitten oikein perusteitten kanssa.
Silmukkasatuja: Tuore tapaus blogimaailmassa, mutta neuleet aivan superihania, kelpaisivat kaikki myös minulle!
Yksiä pieniä kirjoituksia: Tämän blogin kirjoittaja on ollut kirjoitustyylin takia suosikkini jo pitkään ja tässä hänen uudessa blogissaan on erityisen kivoja tekstejä.
Täydellinen sininen: Niitä harvoja bloggaajia, joita tunnen myös elävässä elämässä. Ihan tuore blogi, mutta silti kerännyt jo enemmän lukijoita kuin minä. Mur... :D
Kaisan neuleblogi: Ei missään nimessä aloitteleva blogi, mutta lukijoita taitaa olla kuitenkin alle 200.

Mutta höh, tähän tunnustukseen ei kuulukaan jännien faktojen kertomista itsestä. Taidan siis höpistä ihan muuten vain jotain, joka on ollut mielen päällä. (siirrytään siis siihen kommenttien keräämiseen provosoivalla tekstillä)

Maksulliset neuleohjeet.
Silloin kun minä olin vielä nuori nettineuloja, ei juuri kukaan suunnitellut ohjeita myyntiin. Ohjeet jaettiin omassa blogissa tai Ullassa. Nykyään asiansa osaavien suomalaisten suunnittelijoiden ohjeet ovat käytännössä poikkeuksetta maksullisia. Ymmärrän ihan täydellisesti, että oivaltavien ohjeiden teko ja sarjoittaminen moneen kokoon ja viimeisen päälle hiominen vaatii työtä. Minua kuitenkin surettaa, että neulesuunnittelussa on siirrytty ikään kuin hyväntekeväisyydestä bisneksen puolelle. Esimerkiksi Ullassa on yleistynyt se, että ohjeessa oleva lanka on jonkin lankakaupan sponsoroimaa. Ei kai siinäkään mitään, mutta en minä ainakaan menisi mihinkään kauppaan mankumaan lankaa, jotta voisin suunnittelemalla suunnitella jotain. Uskon enemmän omasta oivalluksesta kumpuavaan inspiraatioon. Minua on jo pidempään ärsyttänyt jossain määrin elitistinen asenne, joka nettineulonnassa on nykyään. Osittain vastalauseena sille en koskaan osta maksullisia neuleohjeita. Netissä julkaistuista ohjeista neulon ainoastaan ilmaisjakelussa olevia kunnioituksenosoituksena niille suunnittelijoille, jotka käyttävät omaa aikaansa hyvien ohjeiden tekemiseen saamatta siitä mitään korvausta itselleen. Tämän periaatteen naisena minua harmittaa erityisesti se, että suomalaisen nettineulonnan kruununjalokiven Ullan taso on madaltunut viimeaikoina huomattavasti. Ohjeita on kerta kerralta vähemmän ja niistä löytyy yhä harvemmin kiinnostavia töitä. Tuntuu kuin Ullassa julkaisisivat ohjeita enää ne, jotka eivät kehtaa pyytää niistä rahaa ja kaikki vähänkin laadukkaammat ohjeet menevät suoraan myyntiin. On olemassa ohjeita myyvät supersuunnittelijat, joiden blogeja lukevat kaikki, ja näitä henkilöitä ihailevat "tavikset", joiden blogeja lukevat lähinnä neuletutut. Tämänkin juuri jakamani tunnustuksen sääntönä on jakaa se blogeille, joilla on alle 200 lukijaa. Vuodesta 2009 pystyssä olleella blogillani on 8 lukijaa ja minulle 200 seuraajaa olisi uskomaton määrä. Minusta tunnustus kuitenkin antaa ymmärtää, että alle 200 lukijan blogin on pakko olla uusi, koska kyllähän sille muuten olisi kertynyt jo satapäin lukijoita. Eipä sillä että lukijamäärän tuijottaminen olisi minulle blogin pidon kulmakivi, jakaisin töitäni täällä ihan siitä ilosta, että olen saanut valmiiksi jotain ja johon yleensä olen itse tyytyväinen. Silti välillä olisi kiva tietää, että siellä näytön toisella puolella olisi joitakuita, joita kiinnostaa. Voisin nyt päättää tämän provokatiivisen päivityksen ja mennä neulomaan Ullan ohjeella pipoa, johon on Ravelryssa listattu 7 projektia.

PS. Pakollisina lievennyksinä mainittakoon, että
1) Arvostan äärettömästä kaikkea neulesuunnittelutyötä, olipa tuotos sitten ostettava tai ilmainen
2) Tarkoitukseni ei todellakaan ole tuomita ketään yksittäistä ihmistä tai pahoittaa kenenkään mieltä
3) Poikkesin toissapäivänä periaatteestani ja ostin Triip-neuletakin ohjeen. Mutta sallin sen poikkeuksen itselleni, koska se takki nyt vain on jumalaisen kaunis ja mulla alkoi juuri kesäloma. Että niin.

Minut saa nyt tulla halutessaan kivittämään kommenttilootan kautta.

8 kommenttia:

hanna_h kirjoitti...

Moi,
en tule kivittämään sua vaan jakamaan tuskasi ilmaisten ja maksullisten ohjeiden vastakkainasettelun suhteen :] Olen havainnut ihan saman ilmiön. Toivon kuitenkin, että neulojat eivät hylkää Ullaa, vaikka numeroiden ohjemäärä olisikin nykyään hieman pienempi tai jos ohjeet eivät enää inspiroi samalla tavalla kuin aikaisemmin. Samahan se on kaupallisten neulelehtienkin suhteen: joskus mikään ei kolahda (ainakaan minuun). Kysyisin myös, viittaatko tason laskulla nimenomaan ohjeiden määrään vai ylipäätään Ullan toimituksellisen työn laatuun? Ullahan on muutakin kuin neuleohjeet, vaikka ymmärrettävästi ne ovatkin sitä neulojakuntaa eniten kiinnostavaa sisältöä.
Itse liputan yhä vahvasti ilmaisohjeiden ja "neulojalta neulojalle-aatteen" puolesta. Toivottavasti myös sinä jatkat neulesuunnittelua, Viime vuosien Ulla-ohjeesi ovat vahvasti mieleeni :)

Iida kirjoitti...

Ullan tason laskulla tarkoitan nimenomaan ohjeita. Ulkoasu on ollut viimeaikoina aina tyrmäävän upea ja lisäksi artikkelit ja ekstranumerot ovat olleet täynnä kiinnostavaa asiaa. Mistä tulikin mieleeni, että tarkoitus oli tänä vuonna liittyä Ulla-yhdistykseen, menenkin tekemään sen heti! Pikkuisen on myös suunnitteluintoa ilmassa, jotain saattaisi syntyä lähiaikoina ;)

Taina kirjoitti...

Mulla jossain vaiheessa vähän lopahti into laittaa omia ohjeita jakoon. Varsinkin tuolta Ravelryn "kansainväliseltä" puolelta tulee välillä uskomattomia pyyntöjä (voisitko sarjoittaa tämän siihen ja siihen kokoon, tai toisenvahvuiselle langalle?) ja valituksia jos ohje on "väärin kirjoitettu". Tai sit vaan tulee itselle tyhmä stresssi, että pitäis kääntää myös englanniksi, jos jotain suomeksi julkaisee, kokoja pitäis olla laidasta laitaan, kuvat pitäis olla ammattilaistasoa, kuten ohjeen taittokin, mallinkin pitäis olla nuori ja nätti... Epäilyttää onko malli sittenkään tarpeeksi originaali, ohjeen lanka on uniikia, vuosikertakamaa tai muuten vaan vaikeasti saatavilla, pitäis testineulottaa kaikki koot jne. Eli vaadin itseltäni maksullisen ohjeen tasoa, vaikka teen ilmaista.

Kuitenkin haluaisin edelleen yhteisöllisyyden nimissä julkaista omia mallejani. Ehkä seuraavan Ullan dedis ei tulisi "yllätyksenä"?

Kaisa kirjoitti...

Kiitos muistamisesta!
Onneksi netin maksullisten ohjeiden hinnat ovat pysyneet aika maltillisina. En usko että kenellekkään on taloudellisesti mahdotonta satsata 3-5 $ ohjeeseen kun samalla voisi olettaa saavansa laadukkaamman ohjeen kuin ilmaiseksi.

Mitä muuten noilla lukijoilla tarkoitetaan? Minä seuraan blogeja google readerilla enkä ole "virallisesti ilmoittautunut" kenenkään lukijaksi. Omia lukijamääriäni olen seurannut lähinnä google analyticsilla jolla saa paljon hauskaa statistiikkaa esim. hakusanoista.

Iida kirjoitti...

Neuleohjeitten hinnat ovat todellakin vielä ihan järkevissä mitoissa. Monet neulelehdet maksavat enemmän ja harvoin niissä on yhtä kahta kiinnostavaa mallia enempää.

Ja samaa mieltä olen lukijoiden laskemisen keinotekoisuudesta. Pikaselaamisen perusteella esim minun blogillani on 9 bloggerin kautta linkittäjää, blogilistalla 20 tilaajaa, mutta statisticsien mukaan 350 lukijaa viikossa. Pitääkö minun nyt antaa tuo tunnustus pois? :D

Lankakeiju kirjoitti...

Kiitos tunnustuksesta.

Tuosta ohjeiden maksullisuudesta olen kanssasi samaa mieltä. Toivon, että vielä löytyisi niitä innokkaita suunnittelijoita, jotka ovat valmiit jakamaan kehittelemänsä ohjeet ilmaiseksi muiden kanssa.

Mci kirjoitti...

Uusimmassa Taito-lehdessä Ilun puntarissa Ilukin oli valitettavasti sitä mieltä, että Ulla on mennyt alaspäin :( (Tarkkaa sanamuotoa en muista.)

Itselläni on viime kesän KYHin jälkeen ainakin kaksi keskeneräistä neuletta, joista olisi ainesta Ullaan. Mutta tarvitsisin pari lisätuntia vuorokauteen...

Muuten, joskus se neuleinspiraatio tulee nimenomaan langasta, sen tunnusta, värityksestä ym :)

Anonyymi kirjoitti...

En minäkään ole kirjautunut blogien lukijaksi. Luen niitä ravelryn kautta. Aiemmin luin niitä Finnish Knitblogs listan kautta. Ja luin joka ikistä blogia sitä kautta. Sen loputtua on minulta kadonnut monta hyvää blogia. Joten voit laskea, että sinulla on ainakin yksi lukija lisää, en vain näy missään. SS